Help with strange well water pressure problem

Discussion in 'Pumps and Tanks Well Forum & Blog. Water is life.' started by noysboy, Feb 7, 2020.

  1. noysboy

    noysboy New Member

    Joined:
    Feb 7, 2020
    Location:
    Durham, NC
    I have a well system with a large 119 Gallon air tank. The cut in/out pressure is 40/60.
    After the tank is a spin down filter, then a whole house water filter (3 filter system with gauges on each filter)

    When 2 or more water uses (dishwasher, shower(s), toilet(s)) the pressure through the filter system drops to near 5-10 psi! Almost zero...but the gauge right after the air tank will still be normal, sometimes at 50 psi.

    Once the water requirement goes back down, the filter gauges will rise back up to ~2-3 psi below the air tank gauge.

    This weirdness just started happening.

    The air tank is old, but when I search on the symptoms of a waterlogged air tank, or a bladder failure, it seems that it would show up as a drop in pressure at the air tank gauge and short cycle the well pump. This is NOT happening.

    So the pressure before the filter system can be 50 psi, but then through the filters it cant push the water through fast enough. Unfortunately, I dont have a bypass on the filter system.

    Anyone have any ideas?
     
  2. Reach4

    Reach4 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 25, 2013
    Location:
    IL
    Probably, when you are not using water, the gauges should read the same.

    So you have a spin down filter , and then a gauge after that, and before anything else.

    The spin down filter probably needs its screen cleaned or replaced.
     
  3. Sponsor

    Sponsor Paid Advertisement

     
  4. noysboy

    noysboy New Member

    Joined:
    Feb 7, 2020
    Location:
    Durham, NC
    When nothing is on, all the gauges are the same. As soon as I open a single faucet or flush a single toilet, the pressure goes to near zero psi on all the gauges except the one right after the air tank.

    The spin down filter is clean and in good shape.
     
  5. noysboy

    noysboy New Member

    Joined:
    Feb 7, 2020
    Location:
    Durham, NC
    Also, everything was working fine for months. This strangeness just started a couple of weeks ago.
     
  6. Reach4

    Reach4 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 25, 2013
    Location:
    IL
    Where is the first gauge after the pressure tank, and what is between the first two gauges?

    There is a partial blockage in that path.
     
  7. valveman

    valveman Cary Austin Staff Member

    Joined:
    Mar 15, 2006
    Occupation:
    Pump Controls Technician
    Location:
    Lubbock, Texas
    If the filter is not clogged you have a blockage somewhere else. A blockage will cause that issue.
     
Similar Threads: Help strange
Forum Title Date
Pumps and Tanks Well Forum & Blog. Water is life. Everything seems to work, but no water :( Amateur needs help Oct 25, 2020
Pumps and Tanks Well Forum & Blog. Water is life. Please help check my well installation plans, questions about pump saver. Oct 14, 2020
Pumps and Tanks Well Forum & Blog. Water is life. Pump Nightmare/PLEASE HELP! Oct 5, 2020
Pumps and Tanks Well Forum & Blog. Water is life. No Water NEED HELP Oct 4, 2020
Pumps and Tanks Well Forum & Blog. Water is life. Help with two pressure switches Sep 29, 2020

Share This Page