Aquia fill valve. Mystery needs to be solved...help please

Discussion in 'Toilet Forum discussions' started by Kitui, Jan 26, 2020.

  1. Kitui

    Kitui Member

    Joined:
    May 7, 2015
    Location:
    Massachusetts
    We got a Toto Aquia 1 piece. We replace a poor flushing Koehler Santa Rosa. When we put the new toilette in place, the water will not fill the tank. While doing the swap, we did close the water supply. We replace also the hose from the valve to the tank, thinking that it might be the problem. Why the toilette does not get water in the tank? The water can get out if we open the water with no toilette installed...it goes everywhere...but...when we put the toilette back just a cup of water gets in the tank
     
  2. Marlinman

    Marlinman In the Trades

    Joined:
    Dec 13, 2018
    Location:
    Florida
  3. Sponsor

    Sponsor Paid Advertisement

     
  4. Kitui

    Kitui Member

    Joined:
    May 7, 2015
    Location:
    Massachusetts
    I am a little lost, why a sediment filter should stop water? It should stop sediment as designed. When I click on the link, it says "discontinued". The Aquia is a new install. It should not have any sediment on the filter. Right?
     
  5. Reach4

    Reach4 Well-Known Member

    Joined:
    Sep 25, 2013
    Location:
    IL
    Have you heard of a clogged filter?

    Next you will say it is an Aquia IV?;)
     
  6. Marlinman

    Marlinman In the Trades

    Joined:
    Dec 13, 2018
    Location:
    Florida
    Enough sediment will stop water flow. A new or older home can have sediment. Open the link in Google.
     
  7. Smooky

    Smooky In the Trades

    Joined:
    Apr 4, 2011
    Location:
    North Carolina
    See if this Toto video about the Fill Valve helps:

     
  8. Kitui

    Kitui Member

    Joined:
    May 7, 2015
    Location:
    Massachusetts
    Yes, it is an Aquia IV and it is one piece toilette. I did not think about a dirty filter because the toilette is coming straight from the factory. We will look into it. We actually saw the same issue when we installed the valve for the sink faucet. Everything was new but we opened the water and the water did not come out...well the filter was full of little stones that probably were in the old pipe. I did not know also toilettes have filters. Now I know. Thanks
     
Similar Threads: Aquia fill
Forum Title Date
Toilet Forum discussions Toto Aquia Dual Toilet with leak at connection of supply line and fill valve Mar 13, 2014
Toilet Forum discussions Toto Aquia - keeps running as though tank is still filling Nov 30, 2010
Toilet Forum discussions Toto Aquia...refill valve squeak and seat issue Sep 19, 2007
Toilet Forum discussions Replacing TOTO Aquia Flush Valve THU 224 with THU 435 Apr 26, 2020
Toilet Forum discussions Toto Aquia Toilet and Washlet/Bidet issue Apr 12, 2020

Share This Page