Aqua tek water softener problem

Discussion in 'Water Softener Forum, problems, installation and r' started by reebz2003, Jan 19, 2011.

  1. reebz2003

    reebz2003 New Member

    Messages:
    5
    Location:
    Massachusetts
    Hello,
    I recently moved into a house with a Aqua Tek water softener and a Rainsoft PH neutralizer system. The problem i'm having is that i have added salt to the tank and manually regenerated the system many time over the past couple months and the salt level has not changed. I checked the pickup tube in the basin and it didnt seem to be clogged. Any advice would be greatly appreciated. Thanks in advance.
    -Jon
  2. Akpsdvan

    Akpsdvan In the Trades

    Messages:
    1,482
    Location:
    Alaska
    From what I can tell they have used many different valves in their equipment over the years and today.
    One of the most likely reasons for brine level not to go down is an injector that is plugged and the brine pull can not be done.. A little more information on what valve that you have on yours would help in figuring out just why.
  3. reebz2003

    reebz2003 New Member

    Messages:
    5
    Location:
    Massachusetts
    I have the aqua tek softener model number CSI001.
  4. Akpsdvan

    Akpsdvan In the Trades

    Messages:
    1,482
    Location:
    Alaska
    Last edited: Jan 21, 2011
  5. reebz2003

    reebz2003 New Member

    Messages:
    5
    Location:
    Massachusetts
    Thank you for link! From looking at the diagrams i believe i have the 1500 model from Fleck.
  6. Akpsdvan

    Akpsdvan In the Trades

    Messages:
    1,482
    Location:
    Alaska
    Brass body with the in at the back and out at the top, body looks be one piece?

    In any event the brine injector block on top of the valve body is the place to start looking and cleaning.
    If you have not down loaded the 1500 or 2510 book , do so..
    Under the metal cap is the injector that can plug, a small paper clip straightend will work to clean out the injector and then make sure that the screen is clean.
    Let us know if that works , pm is you need to ... other wise the fleck book should be able to walk you through most challenges with the valve.
  7. mialynette2003

    mialynette2003 Member

    Messages:
    731
    Location:
    Ocala, Florida
    I don't ever recommend using a paper clip. The rough edges can/will scar the inside of the injector. I use a blade of grass or straw.
  8. Akpsdvan

    Akpsdvan In the Trades

    Messages:
    1,482
    Location:
    Alaska
    It depends on how rough one is with it, and the color of the injector.
    Red does not work well because it is smaller but the white and blue it can be done.
    I have extras so I just change them out when I do it for customers and then take the ones that I removed and soak them to clean them up.
  9. reebz2003

    reebz2003 New Member

    Messages:
    5
    Location:
    Massachusetts
    Thank you to everyone who responded. I was able to take it apart and clean everything up and it seems to be working right now. I really appreciate all of you advice.
  10. reebz2003

    reebz2003 New Member

    Messages:
    5
    Location:
    Massachusetts
    After being able to watch it fully regenerate i noticed that during the cycle where it pulls the brine from the tank it was only pulling is about halfway up and not entering the softening unit. Does anyone know any causes as to why it is not pulling it all the way thru? Thanks in advance.
  11. Akpsdvan

    Akpsdvan In the Trades

    Messages:
    1,482
    Location:
    Alaska
    Make sure that there are no cuts in the brine line and that the nuts at both ends of the brine line are tight.
    Sounds like you are pulling air in some place and that will stop the brine pull.
Similar Threads: Aqua water
Forum Title Date
Water Softener Forum, problems, installation and r Aquathin Water Softener System.....Anyone seen/use these? Nov 25, 2013
Water Softener Forum, problems, installation and r Parts: (prefer Indianapolis), Fleck 5600 on Aqua-Pure water softener? Oct 4, 2013
Water Softener Forum, problems, installation and r New to water softeners, can anyone tell me about this unit? Aquatec? (pics) Jul 17, 2013
Water Softener Forum, problems, installation and r Aquacera RS-City line of whole house salt free water conditioner Jan 27, 2012
Water Softener Forum, problems, installation and r Aquapure now installed--water is not as slippery as I expected Oct 4, 2010

Share This Page