Sewage lift pump runs frequently

Discussion in 'Pumps and Tanks Well Forum & Blog' started by brucekohl, Jun 7, 2009.

  1. brucekohl

    brucekohl New Member

    Messages:
    1
    Location:
    Martinsville, IN
    I have a problem very similar to BobS0327 from a couple of years ago.
    My pump seems to run/cycle about every hour or so with no apparent source of incoming fluid. I have shut off the toilet to eliminate that source.

    Mine only has to lift the sewage about 8 feet to the main sewer line in the house. I read that the check valve may be a problem (system is just under 10 years old) but that does not seem like enough water would flow back into the well to trigger the pump.

    I am at a loss as to the source of the incoming water. While there is a drain for condensation from the air conditioner, that has not been running.

    Is it possible this could be getting water from outside the basement, like an underground spring if the well casing is craked or something? I am not familiar with the specific installation, so I do not even know if this is a possibility.

    Hope this makes sense and someone has had the same experience and can recommend a solution.

    Thanks in advance!!

    Bruce Kohl
Similar Threads: Sewage lift
Forum Title Date
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Sewage Basin Floating Nov 4, 2013
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Correct forum for info on submersible sewage pump with grinder? Mar 28, 2013
Pumps and Tanks Well Forum & Blog New sewage pump quit - after 1 day Feb 2, 2013
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Leaky Sewage Basin Jan 30, 2013
Pumps and Tanks Well Forum & Blog New Bathroom Sewage Ejector Pump/ Pit Tie In Apr 12, 2012

Share This Page