pump runs continuously

Discussion in 'Pumps and Tanks Well Forum & Blog' started by nanshtly, Jul 1, 2009.

  1. nanshtly

    nanshtly New Member

    Jul 1, 2009
    we have replaced the pressure switch and the water tank and pressure gauge.but still wont build up more than 35psi to cut off the pump.there are no leaks visible.pump is submersible.is it a weak pump or bad foot valve?
  2. Gary Slusser

    Gary Slusser That's all folks!

    Aug 31, 2004
    Wherever I park the motorhome.
    Thanks for posting your PM here.

    It sounds as if you have a leak preventing the pump from building more pressure, but that isn't the only possible cause. It could be something blocking the inlet to the pump etc..

    Shut of the water to the house past the pressure tank. Shut off the power to the pump.

    Watch the pressure gauge for like 5 minutes and see if the pressure decreases. If it does you have a water leak between the pressure tank and the pump. Probably in the drop pipe in the well.

    That only works if you don't have any extra check valves like one before the tank.

    If the pressure holds, you need to check the electrical tests of the pump and power cable. Here's a link to learn how to do that and if you can't or don't want to then call a pump guy, driller or only a plumber that is willing and capable of pulling the pump and replacing it.
    Last edited: Jul 1, 2009
  3. Sponsor

    Sponsor Paid Advertisement

  4. Thatguy

    Thatguy Homeowner

    Aug 27, 2008
    A bounty hunter like in "Raising Arizona"
    Yes, check if your power input to the pump, voltage and current draw, is within spec's.
Similar Threads: pump runs
Forum Title Date
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Help! Submersible well pump runs but won't build pressure over 30 psi! Nov 13, 2015
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Well pump runs constantly and pressure tank doesn't fill May 23, 2015
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Help diagnosing a well pump that runs every 10 minutes Apr 20, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Deep well jet pump runs but no output Jan 8, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Supply line froze, after thawing water runs back into well when pump stops... Jan 4, 2014

Share This Page