control box humming and no water

Discussion in 'Pumps and Tanks Well Forum & Blog' started by snowman10200, Nov 14, 2013.

  1. snowman10200

    snowman10200 New Member

    Messages:
    1
    Location:
    Victoria, TX
    I have a Red Jacket Control Box that is humming and the 3/4 hp pump is not pumping water on the submersible pump. no pressure on system so I assume the pump is not running,
    What are some things I can check to get water back to the house
  2. LLigetfa

    LLigetfa DIYer, not in the trades

    Messages:
    3,839
    Location:
    NW Ontario, Canada
    You could check voltage, current, and ohms resistance to diagnose the pump. You could check the relay and cap or caps in the control box.
  3. valveman

    valveman Moderator Staff Member

    Messages:
    4,383
    Location:
    Lubbock, Texas
    I would check to make sure I had 240 volts coming from the pressure switch. If that is correct I would just try a new control box. If you have the correct voltage and it still clicks and buzzes with a new control box, you have probably already cycled that motor to death.
  4. DonL

    DonL Jack of all trades

    Messages:
    3,815
    Location:
    Houston, TX
    You should take a look in the control box to see what is humming.

    The start cap could be bad and may cause the relay to chatter or hum.

    It is not good for the motor.


    Good Luck.
    Last edited: Nov 15, 2013
Similar Threads: control humming
Forum Title Date
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Humming Control Box Nov 1, 2005
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Red Jacket Control Box May 10, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Electronic pump control Apr 25, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog What's in 1.5 FE Control box Apr 9, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog CentriPro/Goulds 1AS15 Continous Flow Controller error need help please Feb 11, 2014

Share This Page