another priming question

Discussion in 'Pumps and Tanks Well Forum & Blog' started by flagirl, Apr 21, 2008.

  1. flagirl

    flagirl New Member

    Messages:
    2
    New Female Florida homeowner!!....... Thanks for taking another priming question.

    I've read all of the posts and still can't figure out what to do to get my pump working. The motor will turn on and run but no water will come out of the spickets when turned on. I can't really feel water moving in the pipe so I'm not thinking this is a self-priming system.

    Can you help????? I follow directions well! :D

    Attached Files:

  2. masterpumpman

    masterpumpman New Member

    Messages:
    729
    Location:
    Virginia Beach, VA
    Pump probably needs priming!

    1) Turn the pump off
    2) Unscrew the pipe plug on the top of the pump
    3) Fill the pump with water
    4) Screw the plug back in
    5) Turn the pump back on
    6) Run about one minute
    7) If it has not primed repeat the procedure again (up to 6 times)
    8) Generally if not primed now there is a more serious problem.
  3. Gary Slusser

    Gary Slusser That's all folks!

    The plug should be as I've marked on the picture below but, where the outlet line is there is no plug from what I can see. The water from the well comes in through the horizontal line from the right. That is a suction line (shallow well single line pump) and if the foot valve on it down the well leaks, the pump loses prime.

    Attached Files:

  4. flagirl

    flagirl New Member

    Messages:
    2
    Thanks ya'll........ I will certainly give it a try tomorrow. But I'm thinking that the previous owner sealed the pipe so it may take me a few days to let you know how things are coming along! I appreciate the help!
Similar Threads: another priming
Forum Title Date
Pumps and Tanks Well Forum & Blog CSV12540-1 with a pump pushing 32gpm at 30psi - Should I find another pump? Nov 4, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Another Water Hammer Question Jul 10, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Another question on running well pumps Dec 17, 2013
Pumps and Tanks Well Forum & Blog OK...another Noobie question...how much water should cause the well pump to cycle Mar 25, 2013
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Another pump-runs-continuously-but-tank-not-filling thread Mar 8, 2013

Share This Page