Trouble with 1" nipple onto 1" 200 psi poly tubing

Discussion in 'Pumps and Tanks Well Forum & Blog' started by grizz, Jun 16, 2012.

  1. grizz

    grizz New Member

    Messages:
    12
    Location:
    Colorado
    I'm having a little trouble trying to fit a 1" brass nipple onto my 200 psi poly tubing. Is it ok to heat up the poly tubing with a torch to get the fitting on? The tubing is blue on the outside and white on the inside. If heating is ok, should I heat both the outside and inside of the poly tubing?
  2. LLigetfa

    LLigetfa DIYer, not in the trades

    Messages:
    3,933
    Location:
    NW Ontario, Canada
    I use a heat gun and make it just hot enough that it still takes effort to get it on.
  3. ballvalve

    ballvalve General Engineering Contractor

    Messages:
    3,261
    Location:
    northfork, california
    Agreed - and good effort. If it gets too hot it de-cross links and later you get a lost pump. Hot water is best, but even a hair dryer will work. Use GOOD clamps, 3 and install them while its still warm - retorque them a bit later with a nut driver, not a screwdriver.
Similar Threads: Trouble nipple
Forum Title Date
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Need advice on troubleshooting a B&W 1500 series induction relay Jun 17, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Diaphragm well pressure tank troubleshooting Apr 29, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Submersible troubleshooting.... Apr 19, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Need help troubleshooting low pressure Feb 2, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Submersible pump troubleshooting Feb 1, 2014

Share This Page