Autotrol 255 Problem

Discussion in 'Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & ' started by jslear, Dec 22, 2006.

  1. jslear

    jslear New Member

    Messages:
    2
    I have a three-year old Autotrol 255 with a 440 timer. It was working fine until a week ago. Now, when the regeneration process runs, it sounds like it's running through the process okay, but it doesn't draw any brine AND it also doesn't send any water to the brine tank during the fast rinse/refill step. Following the manual, I've replaced the check valve (there was no ball in the original one!), I've cleaned the injector and injector screen. Is there one failed item that can cause both of these symptoms? Any advice would be appreciated... Thanks!
  2. air leak

    usually if the unit wont draw brine the first thing to
    check is wether their is a leak in the suction line...

    usually it will fill the brine tank too full over a ffew cycles
  3. Gary Slusser

    Gary Slusser That's all folks!

    Make sure it is plugged into a working 120v receptacle and keeps time and rotates the flapper valve cam shaft during a manual regeneration.

    Remove the injector and make sure you can see light through it length wise and that is not partially blocked.

    Remove the salt dose control and make sure it is not blocked. Remove the injector and the injector screen and run a small brush through the injector/screen passage way; in the injector hole out the screen hole on the other side of the control.
  4. jslear

    jslear New Member

    Messages:
    2
    Thanks!

    Thanks for the suggestions on the Autotrol 255 problem. It DID turn out to be related to the suction line from the brine tank - it had a clog in the bottom of the feed line. Thanks again... - js
Similar Threads: Autotrol Problem
Forum Title Date
Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Strange kitchen sink drain problem Sep 1, 2014
Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Help me convince my landlord there IS a problem with our shower. Aug 25, 2014
Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & new house, only galvanized pipe left = problems. Aug 9, 2014
Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Have a problem pipe in my barn not sure how to fix advice please? Aug 4, 2014
Plumbing Forum, Professional & DIY Advice, Tips & Fridge Water Line Problem Aug 1, 2014

Share This Page