water softner keeps running water like it is recharging

Discussion in 'Water Softener Forum, problems, installation and r' started by lar nic, Feb 24, 2014.

  1. lar nic

    lar nic New Member

    Messages:
    1
    Location:
    ks.
    My water softener keeps running water like it is recharging, it is a whirlpool brand, what could cause this?
  2. Gary Slusser

    Gary Slusser That's all folks!

    It could be something preventing the motor from functioning, or a broken gear, or now electrical power.

    Until you figure it out put the softener in bypass.
  3. Noyzee1

    Noyzee1 New Member

    Messages:
    21
    Location:
    SoAz
    Take off the cover and look at the "pointer" and let us know what position it's in. It should indicate "S" for service unless recharging.
    You can also put the unit in service mode and exercise the gear & valve mechanism. See your manual to do that.
    Like Gary said, it sounds like the valve is binding or stuck in a position other than "S". This is not uncommon for these Ecowater disc-type valves.
Similar Threads: water softner
Forum Title Date
Water Softener Forum, problems, installation and r Help me finalize water softner system May 8, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r Water Softner Reccomendation Apr 3, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r Water Softner sizing and programming Feb 21, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r New Softner, Rusty Water Feb 7, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r American plumber water softner Dec 11, 2013

Share This Page