Water softener won't soften

Discussion in 'Water Softener Forum, problems, installation and r' started by spatz, Jun 21, 2014.

  1. spatz

    spatz New Member

    Messages:
    3
    Location:
    PA
    I have a 3-year-old Kenmore water softener, model 625383000. Twas working fine until last week it stopped softening. Brine tank fills with water - now at the "5" level and three inches above the salt. I've replaced the venturi gasket, looked for clogs in the brine line, and put the brine well rig in a water bucket and hit "regenerate now". All that happened was the water bucket filled up with about 6 gallons, then the unit quit making noise and nothing has happened since. What's my next step?
  2. mialynette2003

    mialynette2003 Member

    Messages:
    720
    Location:
    Ocala, Florida
    There may be a flow plug installed in the venturi that is clogged. Remove it, place unit in a draw cycle to see if that corrects the problem. The flow plug in the center of the venturi housing is not the one I'm referring to. If it still fills, the fig 8 o ring may be at fault.
  3. spatz

    spatz New Member

    Messages:
    3
    Location:
    PA
    There are two flow plugs - one in the center of the housing; one at the side of the venturi itself, both with tiny holes. I forgot to mention I cleaned them with a paper clip. But neither were clogged. ... I'm planning to swap out the drain line with a new one. The existing line goes up to the ceiling, across the joists about 20 feet, then down into a 1 1/2-inch sanitary line. However, once it hits the ceiling I can't inspect it because of finished walls, ceiling, etc. The new line would be temporary and go to a nearby floor drain, leading to my storm water pit. If the unit works, then I've isolated the problem. But how to fix it (if it's a clogged original drain), will be a challenge.
  4. spatz

    spatz New Member

    Messages:
    3
    Location:
    PA
    Where is the Fig 8 o-ring? I have an o-ring at the top of the venturi assembly, and I believe there's at least one in the bypass valve. Either of those?
  5. mialynette2003

    mialynette2003 Member

    Messages:
    720
    Location:
    Ocala, Florida
    The fig 8 o ring is located under the main cap. It seal 2 ports (for brine draw & fill). Sometimes it will allow water in the wrong port which causes a refill instead of a draw. Most of the time the fault is in the venturi assembly.
Similar Threads: Water softener
Forum Title Date
Water Softener Forum, problems, installation and r Water Softener Prep for Turning Water Off to House Monday at 7:51 AM
Water Softener Forum, problems, installation and r Water softener effect on pH Jul 11, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r Please help: Culligan water softener Jul 10, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r Need new whole-house water softener Jul 6, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r Water Softener head units Jul 1, 2014

Share This Page