Took softener off Bypass and now no water in the house???????

Discussion in 'Water Softener Forum, problems, installation and r' started by Jsalesc, Nov 21, 2011.

  1. Jsalesc

    Jsalesc New Member

    Messages:
    2
    Location:
    West Point Ut
    Hello,
    We had house sit empty for a year so we put our water softener on Bypass, Well someone moved in and we went to put it back off bypass and
    now we have no water in the house! What could be the problem what do we need todo or do we just need to call a plumber thanks so much!!!!!
  2. Gary Slusser

    Gary Slusser That's all folks!

    Put it back in by pass and then determine what is stopping water flow through the softener. It could be the bypass valve.

    Plumbers do not normally know how to troubleshoot softeners so it is better to research the 'net and do it yourself or pay a water treatment dealer to come out and do it for you. You find them in the yellow pages etc.. Or... call the place you bought it from.
    Last edited: Nov 21, 2011
  3. Akpsdvan

    Akpsdvan In the Trades

    Messages:
    1,494
    Location:
    Alaska
    When you put the unit into bypass did you have it first do a regen?
    Could be that the media after setting for a year or more dirty is not letting the water through and a regen or two will correct the flow challenge.

    Is this city water or well water?

    Age of the system in question?
  4. Tom Sawyer

    Tom Sawyer In the Trades

    Messages:
    3,309
    Location:
    Maine
    Cycle the valve manually.

    Nice try but not today, it's a pointless and unsupportable argument
  5. rjh2o

    rjh2o Member

    Messages:
    77
    Location:
    Michigan
    It probably has a plugged manifold or a plugged upper basket. If the bypass is a slide valve on the back of softener it probably is one of the latter. If the bypass is a "three valve bypass" the valves may be bad, especially if they are gate valves.
    RJ
  6. Jsalesc

    Jsalesc New Member

    Messages:
    2
    Location:
    West Point Ut
    its 13 years and it has a slide valve and we have city water. We get water to the cold in the kitchen but no water anywhere else and no hot in the kitchen we have regenerated it once but still not working
  7. Akpsdvan

    Akpsdvan In the Trades

    Messages:
    1,494
    Location:
    Alaska
    Water to the kitchen sink, cold side sounds like it has a feed that is from before the softener.

    If the slide bypass is in by pass is there water to the full house?

    If the bypass in bypass there is water but no water when the bypass is in service , then I would be looking at some thing in the valve as a block to the water flow.
Similar Threads: Took softener
Forum Title Date
Water Softener Forum, problems, installation and r Newbie here - Culligan Mark 915 Cul-Cleer system took nosedive, need advice Mar 25, 2013
Water Softener Forum, problems, installation and r Where to install the water softener Sunday at 10:19 AM
Water Softener Forum, problems, installation and r Connecting softener to copper Dec 11, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r Water softener sizing and recommendation Dec 2, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r Another water softener sizing thread (1.5 or 2.0) Nov 29, 2014

Share This Page