Toilet has me stumped

Discussion in 'Toilet Forum discussions' started by skeeter50, May 4, 2007.

  1. skeeter50

    skeeter50 New Member

    Joined:
    May 4, 2007
    I'll try and make this short. American Standard - 4.5 years old.
    Problem seemed to get gradually worse over time.

    MBR (first floor) toilet will not flush. Water rises in bowl, some swirling, but will not "swallow" anything.
    - I've snaked the bowl. I've removed the bowl and flushed with water outside. Nothing found.
    - I've replace everthing in the tank. Tank drains in 3 to 4 seconds into the bowl. That's about what my others do in the house. (3 other toilets in home are normal, two upstairs, one on first floor).
    - I've snaked the exhaust vent on the roof 25' (two story home on crawlspace). That's as long as my snake is. Nothing found.
    - I've cleaned out all the small holes under the rim of the bowl with a paper-clip. Didn't find anything there either.
    - The 4" pipe under the bowl looked like it was installed yesterday, clean and no standing water as far as I could see (about 3 feet straight down). Did not snake this pipe as I think if there was a blockage here the water would back up.

    I'm at a total loss on why this toilet will not flush. Any help would be appreicated.

    Thanks,
     
  2. Cass

    Cass Plumber

    Joined:
    Nov 12, 2005
    Location:
    Ohio
    Fill a 5 gallon bucket with water and pour it in the bowl as fast as you can. If it goes down like normal then you know it is not the drain.
     
  3. Sponsor

    Sponsor Paid Advertisement

     
  4. skeeter50

    skeeter50 New Member

    Joined:
    May 4, 2007
    Thanks. I'll try that.
     
  5. kd

    kd New Member

    Joined:
    Dec 11, 2006
    You could try switching it with a toilet in a different bathroom...this takes work, but it will tell you pipes or toilet unit. You could have a bad casting which means you need to replace the toilet.
     
  6. skeeter50

    skeeter50 New Member

    Joined:
    May 4, 2007
    I did that yesterday. I placed the unworking toilet into another bathroom it worked normally. It's not the toilet. I placed a working toilet into the MBR bath, and it's doing the same thing; water rising but not flushing. Has to be the pipes I guess. I snaked the 4" pipe 25' and found nothing. I went into the crawlspace and found no leaks or anything out of the ordinary. I give up. Time to call in a Plumber I guess.
     
  7. Cass

    Cass Plumber

    Joined:
    Nov 12, 2005
    Location:
    Ohio
    What size cutter head did you use on the snake?

    Did 25' get it outside the foundation of the house?
     
  8. kd

    kd New Member

    Joined:
    Dec 11, 2006
    Does it have a vent going up thru the roof?
     
Similar Threads: Toilet stumped
Forum Title Date
Toilet Forum discussions Considering replacing 3 Walsan wall-mount toilets ... Sunday at 2:10 PM
Toilet Forum discussions New flapper does not resolve leak from toilet's tank into bowl Saturday at 4:18 PM
Toilet Forum discussions Slow filling toilet bowl; tank fills ok Friday at 10:02 AM
Toilet Forum discussions Toilet flange repair -Metal flange on concrete. Mar 21, 2015
Toilet Forum discussions What's wrong with this in-wall Geberit and Duravit Toilet Install? Mar 21, 2015

Share This Page