Takagi TK2 looses inline water pressure

Discussion in 'Water Heater Forum, Tanks' started by Sab, Oct 10, 2011.

  1. Sab

    Sab New Member

    Messages:
    1
    Location:
    Nola, LA
    WH has worked fine for 7 hrs. Now when the faucet or shower is turn on there is no hot water pressure in the line (incoming cold water pressure line is ok). Since there is no pressure, no hot water because the tank doesn't get enough cold water in to kick in.

    Removed the plug that reads filter on the side of WH where the cold water comes in. Ran the cold water without it and then plugged it back. WH fired up and ran for 3 days; then started to loose pressure again.
    Went back and loosen up the filter plug (did not remove it this time and left it a little less tight) and the WH fired up once again...doesn't seem to make sense but it works!!!

    Any ideas? And what kind of preventive maintenance is recommended for these units in general.
  2. Dana

    Dana In the trades

    Messages:
    2,838
    Location:
    01609
    All tankless HW heaters introduce a pressure drop, and sometimes the anti-scald features of shower mixers will interact with them. If its misbehaving only in the shower, that would be my first suspicion- see if it happens if you turn on a sink tap full-hot at decent flow.

    Most will also have problems when the water pressure on the line feeding to it is low. When lower than ~15lbs or so the micro-boil on the water side of the heat exchanger becomes macro-enough to sizzle audibly and lower the efficiency of the heat exchange.

    If you have crud, frog-eggs, crawdads or other stuff coming into the filter it'll clog quickly, and a larger filter upstream is in order.

    If you have hard water there's a good chance you'll need to de-lime the heat exchanger with a vinegar-rinse every year or two. Other than that and cleaning the filter occasionally there isn't much to it- it works mostly... until it doesn't.

    There's also some chance that within the operating lifetime there will be enough varnish built up on the flame detector that it won't start up reliably, at which point taking a scotch-brite, fibertex or similar very mildly abrasive scouring pad to it may be necessary. (Don't use steel wool or sandpaper, which will mar the surface and make the problem recur quicker, or even damage the detector) This is a DIY deal, but requires killing the power & gas feed to the unit and partial disassembly to get at it.

    The Takagi help line has the reputation of being fairly patient and informative talking a DIYer through a diagnosis when their units are misbehaving, but I've never personally made the call.

Share This Page