Shallow well loses prime

Discussion in 'Pumps and Tanks Well Forum & Blog' started by porter123, Jun 15, 2010.

  1. porter123

    porter123 New Member

    Messages:
    3
    Location:
    Charleston, SC
    My well loses prime overnight. The pressure gauge stays around 40psi as long as the water is turned off, but as soon as I open the spigot, the pressure drops to zero and I've got an unprimed pump.

    Any ideas where the problem may be? The fact that the pressure tank gauge stays at 40psi suggests there is no leak in that area.
  2. valveman

    valveman Moderator Staff Member

    Messages:
    4,369
    Location:
    Lubbock, Texas
    You have a leak before the check valve.
  3. porter123

    porter123 New Member

    Messages:
    3
    Location:
    Charleston, SC
    Thank you. How do I go about fixing it? You're basically telling me that the leak is underground in the pipe going down to the well, right?
  4. valveman

    valveman Moderator Staff Member

    Messages:
    4,369
    Location:
    Lubbock, Texas
    Where is your check valve?
  5. porter123

    porter123 New Member

    Messages:
    3
    Location:
    Charleston, SC
    It's about 6 inches above ground level on the vertical pipe going down to the well.
Similar Threads: Shallow loses
Forum Title Date
Pumps and Tanks Well Forum & Blog shallow well jet pump loses prime at 50psi Jun 30, 2008
Pumps and Tanks Well Forum & Blog shallow well loses prime and no pressure Apr 12, 2007
Pumps and Tanks Well Forum & Blog shallow well pump loses prime overnight Aug 7, 2005
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Replacing pump in shallow well Jun 9, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog New Versajet on old shallow well system problem Apr 26, 2014

Share This Page