Replaced pressure switch still no water from well

Discussion in 'Pumps and Tanks Well Forum & Blog' started by TominCT, Apr 14, 2011.

  1. TominCT

    TominCT New Member

    Messages:
    4
    Location:
    Connecticut
    Hello everyone,
    I have a well with a submerged pump replaced about 9 years ago. The water stopped completely yesterday and have been troubleshooting. I took off the old pressure switch and replaced it with a new identical switch; the Flotech 30/50. The old switch was completely blocked up with sediment including the copper pipe that it was attached too. I removed the sediment in the pipe and installed the new switch. Still no water. The tank pressure gauge indicates 18 psi but could be broken as I added air into the tank to 28 psi. The psi gauge on the tank though still reads 18psi. The gauge also has water trapped behind the lens (half full). I also drained out the pressure tank of any water. Any thoughts what I should do next? Do I need to prime the pressure tank somehow? I'm at a loss. TIA
    Regards,
    Tom

    update: I installed another pressure gauge and it reads zero even though there is 28 psi in the pressure tank.
    Last edited: Apr 14, 2011
  2. cacher_chick

    cacher_chick Test, Don't Guess!

    Messages:
    3,284
    Location:
    Land of Cheese
    If you don't have the means to measure voltage, current, and resistance, you should probably call a well pump specialist for assistance.
  3. TominCT

    TominCT New Member

    Messages:
    4
    Location:
    Connecticut
    Thanks for the reply... I did measure voltage etc and switch has juice. What would you guys recommend next?
  4. valveman

    valveman Moderator Staff Member

    Messages:
    4,588
    Location:
    Lubbock, Texas
    When the line to a pressure switch clogs up, the pump can’t shut off as it should. If the pump runs for about 5 minutes without pumping any water, the pump and/or motor is toast. My guess is the impellers are melted down, the motor is locked up, or both. Probably time for a new pump. :(
  5. TominCT

    TominCT New Member

    Messages:
    4
    Location:
    Connecticut
    Thanks Valveman. I've done as much as I could without success. I called in some pros who are going to find out what the problem is today. Will have an update soon.
  6. cacher_chick

    cacher_chick Test, Don't Guess!

    Messages:
    3,284
    Location:
    Land of Cheese
    You know there is voltage at the switch. Did you check to see that the switch is closed and that the voltage is making it out to the well?
  7. TominCT

    TominCT New Member

    Messages:
    4
    Location:
    Connecticut
    Thanks for the help everyone. Valveman you were correct as it turns out the pump was shot and had it replaced.
    Regards,
    Tom
Similar Threads: Replaced pressure
Forum Title Date
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Pressure switch replaced, still same, odd problem Jan 2, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog replaced pressure switch twice, pressure in tank GOES up and water goes? Mar 8, 2013
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Sears Shallow pump replaced, T on Inlet, pressure over 60PSI Jun 5, 2006
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Replaced Well Tank and now funny pump start Oct 5, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog recently replaced pump seams to be leaking somewhere? Aug 11, 2013

Share This Page