new fleck 5600sxt with periodic red water

Discussion in 'Water Softener Forum, Questions and Answers' started by kevincw01, Mar 19, 2014.

  1. kevincw01

    kevincw01 New Member

    Joined:
    Jun 2, 2012
    Location:
    san diego, ca
    Just bought a new fleck 5600sxt. I installed in on sunday and the installation instruction say to expect the first 40-50 gallons will be light red and then it will run clear. It did this and ran clear as expected. The water is soft as expected. However, whenever I use a faucet after being gone for 6-10 hours, I still get the light red water for 30 seconds before it runs clear. I noticed that the color is very similar to the color of the resin media. I have quadruple checked my plumbing connections as I know this is a common mistake but the arrows on the yoke match up e.g. main goes to input, house goes to output.

    I also noticed another person on this forum had a very similar problem that was resolved by replacing the media but that was on an old softener that had sat in bypass for a long time. Only thing I can think of is that maybe the reseller sold me a softener with old dried out resin? ofcourse they're not answering my calls or emails.

    Any ideas?
     
    Last edited: Mar 20, 2014
  2. Mikey

    Mikey Aspiring Old Fart, EE, computer & networking geek

    Joined:
    Nov 8, 2005
    Occupation:
    Consumer
    Location:
    Central Florida
    Assmuing there was no treatment prior to installing this softener, it's possible there's just residual iron in the plumbing. What kind of plumbing is it, how old, etc.? Maybe chlorination or other iron-removal solution of the entire house will clean it up.
     
  3. Sponsor

    Sponsor Paid Advertisement

     
  4. kevincw01

    kevincw01 New Member

    Joined:
    Jun 2, 2012
    Location:
    san diego, ca
    All copper plumbing. House built in the 80s. If I run an iron test will that help diagnose? It does seem to be tapering off. First couple days I'd see it when I wake up and when I get back from work. Now it's just when I get back from work. I haven't installed any sediment filters yet because I wanted to see the impact to the pressure...would that make a difference?
     
  5. nhmaster3015

    nhmaster3015 Master Plumber

    Joined:
    Jul 30, 2008
    Occupation:
    Teacher
    Location:
    The granite state
    Just run the water for an hour or so.
     
  6. kevincw01

    kevincw01 New Member

    Joined:
    Jun 2, 2012
    Location:
    san diego, ca
    does it need to be continuous? We've ran through about 800 gallons since I installed it.
     
  7. kevincw01

    kevincw01 New Member

    Joined:
    Jun 2, 2012
    Location:
    san diego, ca
    Just got a call from reseller. They said they had another customer who ordered at the same time and has the same issue and he's thinking the manufacturer may have had a bad batch. He was really helpful actually. He's sending new media out and wants me to try a 2nd regen.
     
    Last edited: Mar 20, 2014
Similar Threads: fleck 5600sxt
Forum Title Date
Water Softener Forum, Questions and Answers Lots of resin discharged during regeneration, Fleck 5600sxt Friday at 5:52 AM
Water Softener Forum, Questions and Answers Fleck5600SXT 40000 grains capacity water not tasting good after salt clog Sep 13, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Regular Maintenance for Fleck 5600SXT? Jun 26, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Fleck 5600SXT settings for new install Jun 20, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Is this a Fleck 5600SXT??? May 24, 2016

Share This Page