Need Some Guidence No Sprinkler Function

Discussion in 'Irrigation / Sprinkler Forum' started by Vinnykidd, Aug 19, 2012.

  1. Vinnykidd

    Vinnykidd New Member

    Messages:
    3
    Location:
    Florida
    Had a sprinkler system professionally installed about 6 years ago. Had been working flawlessly until a few weeks ago. It runs once a week for four zones. Started to trouble shoot it today and can offer this info. My Rainbird control in the garage works like it always has and when I manually turned on the sprinklers today it clicks like it always has on and off. What I did notice is that my pump will turn on for a few seconds and then shut down, but it sounds like it always has It does this for all four zones. Also I opened up the faucet on my pump and water will come out of it while the pump does run for those few seconds before it shuts down. All four zones though do not ever come on. I took a peak at my cellinoids but need assistance on what checks to make. I doubt all four zones failed but we did have a tropical storm come through here a about a month ago with lots of rain and lightning. I have access to a meter if there's a way to test voltages on all the items. Thanks
  2. jimbo

    jimbo Plumber

    Messages:
    8,997
    Location:
    San Diego
    Lightning will fry a controller. At the outlet terminal board of the controller, you should have 24 volts ac ( measured to COMMON terminal ) at the pump start terminal, and also at the # zone which is supposed to run. If you do, the thing that is common to all zones IS the COMMON wire. Something may have happened to that connection out in the yard.
  3. Vinnykidd

    Vinnykidd New Member

    Messages:
    3
    Location:
    Florida
    Thanks for the help, I'll check all that out this weekend. Luckily we have had rain every few days so, the down time on the lawn has not been too harmful. I'll reply back if I need any more assistance. Thanks
  4. Gary Swart

    Gary Swart In the Trades

    Messages:
    7,383
    Location:
    Yakima WA
    I'm with Jimbo on this. Something has happened to the common wire. Could be at the controller or it could be at the wye going to the first valve since none of the valves come on. If the wire was loose or broken after the first valve, the first valve would work, but the rest would not.
  5. Vinnykidd

    Vinnykidd New Member

    Messages:
    3
    Location:
    Florida
    I think I've pretty much narrowed down my problem to a bad pump start relay. I called Rain Bird customer support and they had me run some checks and I was able to hear the coil in this relay arc. It's a HX20-S32 rated 32A with a coil volt 24V 50/60 Hz I ran to Home Depot and they had the whole kit with a housing, different brand, but the guy there said I'd most likely have to splice some wires to match it up to the new one. I'd like to just find this one and bolt it into my existing housing and be done with it. Any suggestions. Also, it seems that A/C units, might use this relay as well? Thanks
Similar Threads: Need Guidence
Forum Title Date
Irrigation / Sprinkler Forum Need HELP on how to splice cut underground sprinkler wires Mar 11, 2014
Irrigation / Sprinkler Forum Huge water bill - need help Nov 19, 2013
Irrigation / Sprinkler Forum Hunter System Winterizing. Need some help with hookup. Valves not coming up Dec 2, 2012
Irrigation / Sprinkler Forum Have sprinkler head output but need to irrigate narrow strip Jul 8, 2012
Irrigation / Sprinkler Forum Need some help.. what is this piece? Mar 24, 2012

Share This Page