Kinetico 30 Plus won't draw/replenish from/to brine tank

Discussion in 'Water Softener Forum, Questions and Answers' started by wm_son, Sep 24, 2013.

  1. wm_son

    wm_son New Member

    Joined:
    Sep 24, 2013
    Location:
    Indy
    Greetings from Indy all,

    Brief history, unit was brand new Jan. '03 (11.75 yrs. old) in a brand new condo in area with high chlorine and high water pressure coming from public water (according to Kinetico tech). At about the 11 yr mark (1/1/13) unit slowly quit using salt, until late spring when no salt has been used and consequently no soft water. Unit was also not self-regenerating. Kinetico tech (Ktech) serviced the machine last week (9/18) and said the valve needed replaced/rebuilt for $1,000. He could not get the unit to self-regenerate or draw and replenish from/to the brine tank. He changed disk from 6 to 7 and said there was no hope but to cough up some serious coinage.

    Enter wm_son. I was able to access a youtube video about head disassembly, so I disassemble and reassembled and was able to get the unit to self-regenerate AND pull and replenish the brine tank. Only once though did it do the full brine tank cycle. It continues to self-regenerate but no brine tank activity occurs. Did the valve has just one more life to give after I reassembled or is there still hope? Is there ever malfunction of the brine line or brine float that would prevent the brine cycle from occurring? Is there a way to test? Any assistance is much appreciated, thank you.
     
  2. mialynette2003

    mialynette2003 Member

    Joined:
    Nov 24, 2010
    Occupation:
    Owner of SWS Systems WWW.SWSSYSTEM.COM
    Location:
    Ocala, Florida
    Kinetico's can be very easy to work on once you understand how they work. I have an exploded view of the parts as well as a manual. If you would like a copy (it will help), send me an email and I'll send it to you.
     
  3. Sponsor

    Sponsor Paid Advertisement

     
  4. wm_son

    wm_son New Member

    Joined:
    Sep 24, 2013
    Location:
    Indy
    Quick shout-out to mialynette for getting me info; it's still regenning and brine is working now for 2 days; no soft water yet after 7 cycles (3 on main, 4 on remote). I'm thinking resin needs replaced. I will test it like you said. Get me a hb hatch test kit also. Tanks, ha, for all the info and advice.
     
  5. Brian Bennett

    Brian Bennett New Member

    Joined:
    Apr 18, 2014
    Can I get a copy of that? I have a mach series I have a 4 tank system Model number 2080F OD on one set and 2175s on the other set. photo 1.jpg photo 2.JPG photo 3.JPG
     
Similar Threads: Kinetico Plus
Forum Title Date
Water Softener Forum, Questions and Answers Kinetico hookup help needed Fishers Indiana Sep 10, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Kinetico peroxide tube overflowing Aug 22, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Help understanding how Kineticos work Aug 22, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Kinetico 20?? system... starts regen, won't advance... Aug 15, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Undersized Kinetico? Jun 18, 2016

Share This Page