Is this Kinetico plumbed correctly?

Discussion in 'Water Softener Forum, problems, installation and r' started by MrT, Aug 14, 2011.

  1. MrT

    MrT New Member

    Joined:
    Aug 14, 2011
    Location:
    Alpine, Utah
    I moved into a used home (built circa 2001) back in 2006. It has a Kinetico Water Softener Model 51. The system cycles and I add Salt once a month or so. When I was replacing my hot water heater this spring I noticed my main water input pipe feed both the Kinetico AND my hot water heater. Thus the Kinetico's softened water line is connected to my home's cold water feed and NOT to my hot water heater. In other words, the hot water heater is not receiving soft water.

    Is this typical? If not, why would they plumb it this way? Should I consider changing it over my hot water heater to received soft water first? Note my hot water heater died at about age 9. It is a 50 gal gas unit.

    Mr T.
     
  2. mialynette2003

    mialynette2003 Member

    Joined:
    Nov 24, 2010
    Occupation:
    Owner of SWS Systems WWW.SWSSYSTEM.COM
    Location:
    Ocala, Florida
    It is very stange to soften the cold side only. I have heard of the hot side only, but never just the cold. I would recommend changing it to soften both hot & cold.
     
  3. Sponsor

    Sponsor Paid Advertisement

     
Similar Threads: Kinetico plumbed
Forum Title Date
Water Softener Forum, problems, installation and r Kinetico Validation of Quote - Does this look right? Jul 15, 2015
Water Softener Forum, problems, installation and r Kinetico Parts List Needed… Quadra-Flo Jul 7, 2015
Water Softener Forum, problems, installation and r Kinetico 30 media question Jun 27, 2015
Water Softener Forum, problems, installation and r Kinetico - Model 51 - Will not draw brine Jun 11, 2015
Water Softener Forum, problems, installation and r Kinetico 2080 Greensand Warranty (Head) May 16, 2015

Share This Page