Ecowater 3000 series No water enters brine tank

Discussion in 'Water Softener Forum, problems, installation and r' started by RickC, Jul 30, 2010.

  1. RickC

    RickC New Member

    Messages:
    2
    Location:
    ohio
    We have had hard water for about 1 week. I followed the troubleshooting guide and took venturi apart and cleaned it. I watched it cycle and no water entered the brine tank. Any suggestions? thanks,
    RickC
  2. Skip Wolverton

    Skip Wolverton In the Trades

    Messages:
    167
    Location:
    Ocala, Fl
    There is a black flow control under the venturi gasket. Sound like it is stopped up. When you put it back in, make sure the numbers are up.
  3. RickC

    RickC New Member

    Messages:
    2
    Location:
    ohio
    I do not think that water is entering the venturi. I took it apart and made sure that the brine tube was clear. we have had trouble with this unit in the past and they removed the flow plug and it worked for about 2 yrs now its not working again.
    Rick C
  4. Skip Wolverton

    Skip Wolverton In the Trades

    Messages:
    167
    Location:
    Ocala, Fl
    I have seen the float get stuck in the up position. Pull the float out of the brine well. The center rod should move up and down freely. If it does not, push down on the bottom part of the rod where it is flat. Put unit in a cycle and see if it fills.
  5. Some_Mich_Guy

    Some_Mich_Guy New Member

    Messages:
    1
    Location:
    Michigan
    Further trouble-shooting...

    Hi! I have a model 3002 which had the same problem. I removed and cleaned all of the parts in the venturi assembly, confirmed water out of that valve, wasn't getting water into the brine tank. The manual suggests clearing the tubing; did that, still problem. I ended up taking apart the tube down at the valve in the the tank (removed it, took it all apart, flushed it, put it back together) and now it works.

    I hope that you got your own softener working; just thought I'd post this as a ref. for future ppl looking for help.
Similar Threads: Ecowater 3000
Forum Title Date
Water Softener Forum, problems, installation and r EcoWater ESD 2502R39 Not Regenerating May 17, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r water accumulating in salt tank Ecowater 3500 May 11, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r Ecowater softner Mar 3, 2013
Water Softener Forum, problems, installation and r water softener continuously runs to drain ECR 3500 Ecowater Feb 7, 2013
Water Softener Forum, problems, installation and r EcoWater System Parts - Help Oct 26, 2010

Share This Page