Debris in my filter housing - what is it?

Discussion in 'Pumps and Tanks Well Forum & Blog' started by mortal798, Jul 22, 2013.

  1. mortal798

    mortal798 New Member

    Messages:
    24
    Location:
    Pinckney, MI
    I have a bunch of 'stuff' showing up in my filter housing. I'm not sure what it is. I don't know if it is being pulled up out of my well, or if the inside of my pressure tank is rusting and falling apart. I will post some pictures in a minute...
  2. mortal798

    mortal798 New Member

    Messages:
    24
    Location:
    Pinckney, MI
    Here are 2 pics: debris 1.jpg debris 2.jpg
  3. mortal798

    mortal798 New Member

    Messages:
    24
    Location:
    Pinckney, MI
    Any ideas?
  4. craigpump

    craigpump Member

    Messages:
    854
    Location:
    ct
    What kind of tank do you have?
  5. mortal798

    mortal798 New Member

    Messages:
    24
    Location:
    Pinckney, MI
  6. craigpump

    craigpump Member

    Messages:
    854
    Location:
    ct
    It's possible the diaphram has ruptured and the shell is rusting from the inside out. How old is the tank?

    Does the tank feel heavy?
    If you knock on the lower 1/3 of the tank when it's empty does it sound hollow or is there a dull thud?
    Does the pump short cycle?
    If you run a hose off the tank does the water run clear?
    What is the air pressure on the snifter valve at the top of the tank when the tank is empty?
    Do you get any water out of the snifter valve when the tank is up to pressure?
  7. mortal798

    mortal798 New Member

    Messages:
    24
    Location:
    Pinckney, MI
    The tank is original to the house as far as I know - 1994.

    I will empty it today and find out what it sounds like, how heavy it is, as well as what the air pressure is.

    The pump does not short cycle, I replaced that 2 years ago.

    I will check the water clarity when I empty it.

    What is the snifter valve? Do you mean the Schrader valve like on a tire - for filling it with air?
  8. mortal798

    mortal798 New Member

    Messages:
    24
    Location:
    Pinckney, MI
    Thanks, by the way, for your help. I really appreciate it!
  9. BenWoj

    BenWoj New Member

    Messages:
    2
    Location:
    Tecumseh, mi
    Glad you posted this. I have the same issue and assumed it was coming from the well. I'll have to check my tank now.
Similar Threads: Debris filter
Forum Title Date
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Having unknown well problems: debris Jun 22, 2011
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Only Pressure Tank after Backwashing Filter? Saturday at 6:59 AM
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Fine Sediment Clogging 1-Micron Filters - Will Backwashing Help? Jun 26, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Iron filter backwash line May 7, 2014
Pumps and Tanks Well Forum & Blog Centrifugal sand filter/CSV questions Mar 31, 2014

Share This Page