Brine tube vibrating wicked

Discussion in 'Water Softener Forum, problems, installation and r' started by theboneman21, Jul 19, 2013.

  1. theboneman21

    theboneman21 New Member

    Messages:
    34
    Location:
    New Brunswick
    IMG-20130530-00267.jpg

    HI all

    Ok so I have a 2 cyilnder system. The middle cylinder has the white tube attached to the salt tank.

    This morning I heard a wicked racket during the regen. I opened the closet and looked and the white tube was vibrating to the point where it was flapping against the wall and the tank. We are talking visible as though someone was holding it and shaking it. It was at thr tail end of the regen cycle, with about 1 minutes to go.

    Culligan Mark 89

    Any thoughts ?

    On a side note, we are two adults and a 10 month old baby. It is set to regen every second day with 10 pounds. Is that too much salt/too often to regen ?
  2. LLigetfa

    LLigetfa DIYer, not in the trades

    Messages:
    3,841
    Location:
    NW Ontario, Canada
    In the bottom of the brine tank there is a float that is supposed to close when the brine gets all sucked out. If it doesn't close, it will suck in air which causes the line to shake as you describe.
  3. theboneman21

    theboneman21 New Member

    Messages:
    34
    Location:
    New Brunswick
    Ok

    how do I "check it' ?

    What I mean is, how can I tell if it is staying open or not, aside from the vibrating ? Should I be looking for an obstruction of some sort somewhere is the float tube ? Or might it just be time to replace the float ?

    I wonder too - the float assembly is locked onto the white tube with a 90 degree elbow compression fitting. On occasion it would come loose and disconnect which would result in the brine tank filling with water.

    I reattached it and used electrical tape to wrap around where the compression fittings attaches to the tube. Might that be a problem ? I cannot imagine how, but maybe ?
  4. LLigetfa

    LLigetfa DIYer, not in the trades

    Messages:
    3,841
    Location:
    NW Ontario, Canada
    I'm not a Culligan Man so don't have first hand experience with that particular model but suspect they use the same principal. Remove the pickup float assembly and clean it. You can test how well it works by immersing it in shallow water, then raising and lowering it while sucking on the end of the tube.
  5. theboneman21

    theboneman21 New Member

    Messages:
    34
    Location:
    New Brunswick
    How do I clean it? just warm soapy water or use some rubbing alcohol ?
Similar Threads: Brine tube
Forum Title Date
Water Softener Forum, problems, installation and r air in brine tank tube Mar 16, 2013
Water Softener Forum, problems, installation and r 4" Plastic Tube in Brine Tank Cracked Nov 3, 2011
Water Softener Forum, problems, installation and r Brine draw and refill Apr 22, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r Floating black rubber/plastic? pieces in my Brine tank...help! Apr 15, 2014
Water Softener Forum, problems, installation and r Culligan Mark 89 short brine fill cycle Mar 8, 2014

Share This Page