15 year old Kinetico 30 getting loud ...

Discussion in 'Water Softener Forum, Questions and Answers' started by maddog, Dec 21, 2010.

  1. maddog

    maddog Engineer

    Joined:
    Aug 1, 2006
    Occupation:
    Software Engineer
    Location:
    near San Jose, CA.
    I have a Kinetico K-30 water softener that is about 15 years old, and lately it makes a loud humm when water is running in the house. You can feel the head of the unit vibrating when it hums, like there is a loose washer or something. Is there regular maintenance that should be done on this unit? Any idea of what it could be? Also, I have the original resin beads - is it about time that the resin should be changed as well? The unit has been great - no problems up until now. Am on city water. Thanks much .... -dog
     
  2. maddog

    maddog Engineer

    Joined:
    Aug 1, 2006
    Occupation:
    Software Engineer
    Location:
    near San Jose, CA.
    Found that the bypass valve (to bypass the softener) was stuck open - haven't closed it in years. I lubricated it and worked it free so it opens and closes smoothly, and the loud humm is gone now. Maybe this freed up a vibrating washer?
     
  3. Sponsor

    Sponsor Paid Advertisement

     
Similar Threads: Kinetico getting
Forum Title Date
Water Softener Forum, Questions and Answers Kinetico hookup help needed Fishers Indiana Sep 10, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Kinetico peroxide tube overflowing Aug 22, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Help understanding how Kineticos work Aug 22, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Kinetico 20?? system... starts regen, won't advance... Aug 15, 2016
Water Softener Forum, Questions and Answers Undersized Kinetico? Jun 18, 2016

Share This Page